Hand op de digitale knip, zo doe je dat!
Bij betalen met je betaalpas of smartphone voel je vaak geen betaalpijn, omdat het zo makkelijk en snel gaat. Je kunt niet echt zien en voelen wat je uitgeeft. Daardoor geven sommigen meer geld uit dan ze willen. Wie een beetje handig is met mobiel bankieren of internetbankieren, kan gelukkig toch de hand goed op de digitale knip houden.
Verplaats zoveel mogelijk geld naar je spaarrekening
Wat niet op je betaalrekening staat, kun je ook niet makkelijk uitgeven. Zorg daarom dat er per week of maand niet meer geld op je betaalrekening staat dan je in die periode wilt uitgeven. Zet geld dat binnenkomt en dat je niet snel wilt uitgeven meteen op je spaarrekening.
Je kunt ook een extra betaalrekening openen waar nooit loon, uitkeringen, toeslagen en andere betalingen binnenkomen. Naar die rekening maak je één keer per week of per maand alleen het bedrag over dat je wilt uitgeven. Alle gewone, dagelijkse betalingen, ook met een betaalpas of met je smartphone, doe je dan alleen vanaf die ene extra betaalrekening.
Zet automatisch geld opzij
Je kunt bij iedere bank overboekingen vooraf en doorlopend inplannen. Daarmee kun je bijvoorbeeld automatisch iedere maand een vast bedrag op je spaarrekening zetten, kort nadat je je maandelijkse salaris, uitkeringen of toeslagen hebt ontvangen. Je kunt daarmee natuurlijk ook automatisch iedere maand een vast bedrag overboeken naar een extra betaalrekening voor al je dagelijkse uitgaven.
Stel betaallimieten in
Een andere manier om de hand op de digitale knip te houden is door betaallimieten in te stellen. Zo kun je bij sommige banken een limiet instellen op het totaalbedrag dat je per dag via internetbankieren en mobiel bankieren kunt uitgeven, met overboekingen en met iDEAL. Bij alle banken is er een instelbare limiet voor het bedrag dat je maximaal per dag contant kunt opnemen bij geldautomaten. Vaak kun je ook een limiet instellen op het bedrag dat je per dag met je betaalpas kunt afrekenen aan de toonbank.
Stel waarschuwingen in
Banken bieden ook vaak de mogelijkheid om boven een bepaald betaalbedrag, onder een bepaald rekeningsaldo of bij iedere transactie een waarschuwing te krijgen via de mobiele bankapp, via SMS of per e-mail. Zo zie je bij iedere betaling goed wat je uitgeeft en wat je banksaldo is.
Gebruik een digitaal huishoudboekje
Sommige banken kunnen digitale huishoudboekjes voor je bijhouden. Daarin kun je op ieder moment zien wat je inkomsten en uitgaven zijn en waar je je geld aan uitgeeft, via de mobiele bankapp of via internetbankieren.
Had je hierover ook deze Geldland-video gezien?