Met automatische incasso altijd op tijd betalen

Op een tablet een bank kiezen om met incassomachtigen een doorlopende incasso contract te regelen.

Vergeet je ook wel eens je huur, een abonnement of een andere terugkerende rekening te betalen? En dat je dan een aanmaning krijgt of erger, een boete, omdat je te laat betaalt? Zonde van je geld en het zorgt voor onnodige stress. Dit kun je voorkomen door met automatische incasso’s te betalen.

Één keer machtigen en nooit meer vergeten om te betalen

Bijna alle bedrijven en instellingen die je regelmatig een rekening sturen of waarbij je een abonnement hebt, bieden aan om met automatische incasso’s te betalen. Je geeft zo’n bedrijf (de ‘incassant’) één keer een machtiging voor incasso’s en daarna laat de incassant iedere rekening automatisch van je betaalrekening afboeken. Je hoeft er zelf niet meer aan te denken.

Geen vrijbrief om bij jou te incasseren

Een incassomachtiging is geen vrijbrief om naar hartenlust geld van je betaalrekening af te boeken. Zo makkelijk gaat dat gelukkig niet. Om automatisch te kunnen incasseren moet de incassant eerst een contract afsluiten met zijn eigen bank. Die bank controleert of de incassant wel te vertrouwen is voordat die mag incasseren.

Zie je toch een incasso-afboeking op je bankafschrift waar je het niet mee eens bent, dan kun je die zelf laten terugdraaien. Dat heet ‘storneren’ en het kan tot acht weken na iedere incasso-afboeking zonder dat je daarvoor een reden moet opgeven. Bij de meeste banken regel je dat heel makkelijk via mobiel bankieren of internetbankieren.

Alleen storneren als het echt niet klopt!

Nou moet je niet denken dat je door het storneren van een incasso niet meer hoeft te betalen. Het storneren ontslaat je niet van jouw verplichting om te betalen voor het product, de dienst of het abonnement dat aan jou is geleverd.

Als je een automatische incasso onterecht laat storneren dan draai je meestal zelf op voor alle extra kosten die de incassant daardoor heeft. Je kunt op de koop toe een boete krijgen omdat je vervolgens niet op tijd hebt betaald. Storneer dus niet lichtzinnig!

Controleer iedere week je transacties

Om een eventuele onterechte incasso op tijd (binnen acht weken) te laten storneren, moet je natuurlijk wel regelmatig je transacties controleren. Doe dat minstens één keer per week. Zo zie je ook snel of iemand misbruik heeft gemaakt van je betaalpas of betaalrekening en kun je dat melden bij je bank. Met de mobiele app van je bank kun je alle afboekingen van je betaalrekening heel makkelijk controleren, bijvoorbeeld in de trein, tram, bus of bij het tanken of opladen.