Nieuwe betaalpas? Eerste keer insteken!

Persoon schermt pincode af bij het pinnen op een pinapparaat.

Misschien ontvang jij binnenkort ook een vernieuwde betaalpas van je bank, van het kaartmerk Debit Mastercard of Visa Debit. De eerste Nederlandse banken zijn begonnen met het vervangen van hun oude betaalpassen van de merken Maestro en V PAY en de andere banken zullen spoedig volgen.

Nadat je een nieuwe betaalpas hebt ontvangen, kun je daarmee nog niet meteen contactloos betalen. Daarvoor moet je bij de allereerste betaling of geldopname je nieuwe kaart in de automaat steken en je pincode intikken. Zolang je dat niet hebt gedaan, wordt je nieuwe betaalpas door alle betaalautomaten geweigerd bij contactloos betalen, ook in het OV.

Met een vernieuwde betaalpas van Visa Debit of Debit Mastercard kun je in Europa overal betalen en contant geld opnemen, net als met de de betaalpassen van Maestro en V PAY die de meeste Nederlanders nu hebben. Bovendien kun je met de vernieuwde betaalpassen online in webwinkels betalen. Buiten Europa kun je er op meer plekken aan de toonbank mee betalen, in meer winkels, cafés, restaurants, hotels, attracties, musea en theaters.

Nederlandse winkels tonen soms bordjes dat je daar niet met Visa of Mastercard kunt betalen of dat je alleen met Maestro of V PAY kunt betalen. Dat is nog een overblijfsel uit de tijd dat het Visa- en Mastercard-logo alleen op creditkaarten stond. Die bordjes vertellen dat je in die winkels niet met een creditkaart kunt betalen, maar wél kunt pinnen. Je kunt daar dan ook gewoon met je vernieuwde pinpas van Debit Mastercard of Visa Debit betalen. Zo kun je ook in alle supermarkten met zo’n nieuwe betaalpas probleemloos betalen. Vergeet alleen niet om bij de allereerste betaling je nieuwe kaart in de automaat te steken!

Je krijgt je vernieuwde betaalpas vanzelf toegestuurd, daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen. Je bank kan de vernieuwde betaalpas vervroegd toesturen, lang voordat je huidige betaalpas ongeldig wordt, maar kan ook wachten tot de geldigheidsdatum in zicht komt. Dat verschilt per bank. Wacht het rustig af want je huidige betaalpas kun je blijven gebruiken zoals je gewend bent, zolang die nog geldig is.

Deze Geldland-video gaat ook over de vernieuwde betaalpassen.