Hoe anoniem is jouw pinbetaling?

Klant voert mobiele betaling uit bij een betaalterminal in een café.

In spannende speelfilms en misdaadseries worden boeven vaak razendsnel opgespoord dankzij de digitale sporen die hun betaalkaart achterlaat. Je zou bijna denken dat iedereen aan de hand van je pinpas kan zien wie je bent, waar je je boodschappen doet en wat je daar koopt.

Gelukkig klopt dat niet. Wanneer je met je pinpas betaalt, kan de winkelier via de pinpasgegevens niet weten wie jij bent. Jouw bank kan niet zien welke boodschappen je hebt gekocht. Dat geldt ook voor pinbetalingen met Apple Pay of Google Pay.

Geen naam, rekeningnummer of saldo in betaalchip

Je hebt vast gezien dat er een chip in je betaalpas zit. Die chip wordt uitgelezen door de betaal- of geldautomaat om te kunnen betalen of geld op te nemen. Deze betaalchip bevat geen saldogegevens of persoonsgegevens zoals je naam en je rekeningnummer (IBAN). Wat wel in de betaalchip zit, is een uniek anoniem kaartnummer. Dat is een ander nummer dan je IBAN. Ook kan de chip controleren of je de juiste pincode hebt ingetikt.

Wanneer je met je betaalpas betaalt of contant geld opneemt, wordt alleen dat unieke kaartnummer doorgegeven en alleen jouw eigen bank weet dat jij bij dat kaartnummer hoort. Jouw bank kan alleen zien welk bedrag en in welke winkel je hebt betaald maar niet wat je daar hebt gekocht.

Voor de winkelier blijf je anoniem

De winkelier bij wie jij betaalt weet dus niet wie jij bent en wat je IBAN is. Op een pinbon staan geen naam, geen IBAN en geen volledig kaartnummer. Daarom zie je soms een oproep van een winkelier die op zoek is naar een onbekende klant die met zijn pinpas te veel of juist te weinig heeft betaald.

Kijk ook eens naar deze Geldland-video over betrouwbaar pinnen tijdens de feestdagen.