Doen en laten bij reizen met je betaalpas in het OV
We kunnen alweer ruim een jaar in- en uitchecken in het OV met onze betaalpas. Steeds meer mensen doen dat ook. Iedereen met een contactloze betaalpas of creditkaart van de kaartmerken Maestro, V PAY, Mastercard of Visa kan daarmee in- en uitchecken in het Nederlandse OV, ook buitenlandse toeristen. Betaal je in winkels contactloos met je smartphone of smartwatch dan kun je daarmee ook reizen in het OV, in plaats van met je fysieke betaalkaart. We maken de balans op: voor wie is het nou handig en waar moet je op letten?
Voor iedereen zonder OV-chipkaart
Heb je geen OV-chipkaart of ben je die vergeten of verloren? Gebruik dan je betaalpas om direct in en uit te checken in bus, tram, metro of trein. Je hoeft niet in de rij te staan bij de kaartjesautomaat en je betaalt hetzelfde tarief als met een anonieme OV-chipkaart (zonder kortingen).
Voor iedereen die zonder kortingen reist
Als je nooit met korting in het OV reist, dan kun je net zo goed met je betaalpas in- en uitchecken. Dat kost niks extra. Je hoeft je betaalpas niet steeds op te laden en bij verlies kun je geen ongebruikt reissaldo kwijtraken.
Voor een aparte OV-chipkaart zonder korting betaal je bij aanschaf €7,50 (naast de kosten van iedere reis). Het reissaldo op een anonieme OV-chipkaart moet je regelmatig zelf ophogen en bij verlies of diefstal ben je dat saldo kwijt.
Nog niet voor mensen die recht hebben op korting
Heb je recht op bijvoorbeeld leeftijds- of studentenkorting dan kun je beter met een persoonlijke OV-chipkaart reizen waar die korting aan is gekoppeld. Het is namelijk nog niet mogelijk om dat soort kortingen aan je betaalpas te koppelen.
Voorlopig kun je alleen bij het GVB in Amsterdam een zogeheten Flex-kortingsabonnement aan je betaalpas koppelen; dat abonnement is niet gratis. Op termijn wordt het ook bij andere vervoerders mogelijk om abonnementen aan je betaalpas te koppelen, net als gratis leeftijdskortingen.
Waar moet je op letten?
Haal je reiskaart uit je portemonnee, pashouder of telefoon!
Omdat je nu met verschillende soorten kaarten én met je smartphone kunt in- en uitchecken, moet je niet vergeten om de kaart of smartphone waarmee je wil reizen helemaal gescheiden van andere kaarten tegen de OV-kaartlezer te houden. Doe je dat niet, dan kan de OV-kaartlezer de verkeerde kaart of smartphone uitlezen. Vooral als je met een abonnement of korting wil reizen, moet je eerst je OV-chipkaart uit je portemonnee, pashouder of smartphone halen. Zo voorkom je dat je onbedoeld zonder korting met een betaalpas in- of uitcheckt.
Check uit met dezelfde kaart waarmee je bent ingecheckt
Doe je dat niet, dan betaal je twee keer het maximale reistarief, bijvoorbeeld twee keer €4 in het stadsvervoer. Je kunt het te veel betaalde bedrag achteraf wel terugvragen maar dat kost veel tijd en gedoe. Ben je ingecheckt met je smartphone of smartwatch, dan moet je daarmee ook weer uitchecken. Een digitale (of ‘virtuele’) betaalpas is echt een geheel andere ‘kaart’, anders dan je fysieke betaalpas.
Nieuwe betaalpas? Eerst insteken!
Heb je een splinternieuwe betaalpas of creditkaart ontvangen? Dan moet je die eerst een keer in een betaal- of geldautomaat steken en de juiste pincode intikken, voordat je daarmee contactloos kunt in- en uitchecken in het OV.
Kijk ook eens naar deze Geldland-video over reizen in het OV met een betaalpas of creditkaart.