Makkelijk betalen op wintersport (of aan het strand)

Twee skiërs kijken naar besneeuwde bergen onder een heldere hemel.

Alpenlanden en andere vakantiebestemmingen hebben de reputatie dat ze daar liefst met contant geld betalen. Toch hoef je niet met een dik pak bankbiljetten op reis te gaan; met je betaalpas of creditkaart kun je ook in het buitenland inmiddels heel goed uit de voeten. De acceptatie is flink verbeterd de laatste jaren.

Gratis betalen met je betaalkaart binnen Europa

Overal in Europa kun je gratis met je pinpas of creditkaart aan de kassa betalen, ook in Groot- Brittannië, Zwitserland en Scandinavië. Probeer dat daarom zoveel mogelijk te doen want dat is makkelijk, veilig en goedkoop.

Voordelig betalen buiten Europa

Buiten Europa moet je voor kaartbetalingen een kleine toeslag betalen maar die is bijna altijd goedkoper dan de toeslag die je betaalt voor het wisselen of opnemen van contant geld in een vreemde valuta. Zelfs buiten Europa kun je daarom beter zoveel mogelijk met je betaalpas of creditkaart betalen.

Beetje contant geld is best handig

Toch is het handig om een beetje contant geld op zak te hebben, voor noodgevallen. Ga je naar een euroland, dan kun je vanuit Nederland wat contant geld meenemen. Ga je naar een land met een andere valuta, zoals Zwitserland of Noorwegen, dan kun je het beste in het land zelf met je pinpas wat contant geld opnemen. Dat is bijna altijd voordeliger dan het opnemen van die valuta in Nederland. Het is ook een stuk makkelijker en veiliger.

Altijd betalen in de plaatselijke valuta!

In landen met een andere valuta dan de euro moet je wel oppassen dat je met je betaalpas of creditkaart altijd in de plaatselijke valuta betaalt of geld opneemt! Veel geld- en betaalautomaten in niet-eurolanden vragen of je in euro’s wilt afrekenen. Doe dat niet want dat is altijd duurder.

Bij afrekenen in euro’s kiest de automaat een commerciële (dure) wisselkoers waar de plaatselijke ondernemer én zijn betaaldienstverlener een centje extra aan verdienen. Kies je voor afrekenen in de plaatselijke valuta, dan bepaalt je Nederlandse bank de (voordelige) wisselkoers.

Geldautomaten zijn niet altijd gratis!

Geldautomaten zijn in sommige landen niet altijd gratis. Zo staan er in Duitsland en Oostenrijk geldautomaten die €5 of meer vragen voor iedere geldopname. Vooral op toeristische plekken kunnen geldautomaten heel duur zijn, bijvoorbeeld op luchthavens, in stations en bij tankstations langs de snelweg. Een geldautomaat laat altijd van tevoren zien welke toeslag je moet betalen.

Deze Geldland-video geeft nog meer handige tips over betalen op vakantie. Je leest ze verder op 10 tips om veilig te betalen op vakantie – PIN.NL.