Veilig betalen met QR-codes
Sinds corona weten we allemaal wat een QR-code is, die vierkante stippelcode die je bijvoorbeeld kunt scannen met de camera van je smartphone. Voor betalingen worden QR-codes al langer gebruikt. Ze staan soms op facturen en je komt ze op straat tegen, bijvoorbeeld om veilig, makkelijk en vlot te betalen op de vrijmarkt van Koningsdag en om éénmalig te doneren aan een goed doel.
QR-codes komen helaas ook wel eens bij oplichting en fraude in het nieuws. Oplichters plakken bijvoorbeeld valse QR-codes op laadpalen of parkeerautomaten. Hoe kun je die valse QR-codes makkelijk herkennen en hoe zorg je dat je veilig betaalt aan de juiste begunstigde?
Scan QR-codes zoveel mogelijk met een veilige app!
Staat er een logo van een bank of betaaldienst in de QR-code (zoals het Tikkie-logo), scan die QR-code dan alleen met de officiële app van die bank of betaaldienst (bijvoorbeeld met de Tikkie-app). Een QR-code van iDEAL – met iDEAL-logo – kun je het beste alleen scannen met de vertrouwde app van je bank.
Iedereen kan heel makkelijk een vals logo in een zelfgemaakte QR-code plakken. Die vervalste QR-code blijft gewoon werken wanneer je die scant met de standaard app voor de camera op je smartphone. De mobiele app van je bank of van een betaaldienst zal die valse QR-code echter weigeren.
Controleer goed wat de QR-code van je vraagt!
Controleer na het scannen van iedere QR-code altijd goed wat die van je vraagt, ook als je die scant met de app van je bank of van een betaaldienst. Klopt het wel dat je moet betalen? Klopt het bedrag? Klopt de naam van de begunstigde?
Veel QR-codes bevatten alleen een webadres. Die moet je dan scannen met de standaard camera-app op je smartphone. Bij een betaling stuurt de QR-code je naar de betaalpagina van een webwinkel – in de webbrowser op je smartphone – of naar de app van die webwinkel. Daar zou je eerst moeten zien waarvoor en hoeveel je gaat betalen. Je moet daar ook kunnen kiezen hoe je wil betalen, bijvoorbeeld met je creditkaart of bankpas, met iDEAL of met een ander online betaalmiddel.
Controleer goed het webadres achter een QR-code!
Wanneer je een QR-code scant met de standaard app voor je camera, let dan goed op het webadres in je mobiele webbrowser. Controleer goed hoeveel en waarvoor je gaat betalen. Heb je inderdaad iets besteld waarvoor je moet betalen?
Met deze handige hulpmiddelen kun je een willekeurige website checken:
- De mobiele app van Checkjelinkje: https://www.checkjelinkje.nl/app/
- Via WhatsApp: https://www.checkjelinkje.nl/appjelinkje/
- De ScamCheck van Veilig Internetten: https://check.veiliginternetten.nl/
Hier vind je meer informatie over alle manieren waarop je veilig met een QR-code kunt betalen…