Vijf tips voor veilig online betalen

Oudere vrouw opent voorzichtig de deur voor onbekende bezoeker.

Veel mensen zijn wel eens opgelicht op het internet, via een valse e-mail of tekstbericht, in een nepwebwinkel of op Marktplaats. Met een paar simpele tips kun je veel leed voorkomen bij online betalingen.

1. Controleer onbekende webwinkels vooraf

Wil je iets kopen in een webwinkel waar je nog nooit iets hebt gekocht? Controleer die dan goed op verschillende plekken, zoals bij het Landelijk Meldpunt Internet-Oplichting, Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, WebwinkelKeur en Trustpilot. Gebruik het webadres van de webwinkel om beoordelingen te zoeken, niet de naam. Nepwebwinkels gebruiken namelijk vaak valse namen. Gebruik ook je gezonde verstand: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook echt niet waar.

2. Betaal achteraf of met een creditkaart bij onbekende webwinkels

Bij een onbekende maar betrouwbare webwinkel kun je meestal achteraf betalen, nadat je je aankoop onbeschadigd hebt ontvangen. Ook mooi: sommige creditkaartverstrekkers, zoals banken, bieden een verzekering bij aankopen die je met hun creditkaart hebt betaald en die verkeerd, beschadigd of helemaal niet worden geleverd. Een onbekende webwinkel die maar één betaalmethode aanbiedt of die wil dat je het bedrag zelf overboekt, kun je beter niet vertrouwen.

3. Betaal op Marktplaats met ‘kopersbescherming’

Als je iets duurs koopt op Marktplaats, bijvoorbeeld een laptop, betaal dan alleen met de ‘kopersbescherming’ van Marktplaats. Je betaalt wat meer maar je betaalt alleen nadat je je aankoop goed hebt ontvangen. Bij een aankoop die niet zo duur is, kun je online via Marktplaats ook goedkoper betalen zónder kopersbescherming. Blijf altijd binnen de beschermde omgeving van Marktplaats, dat biedt meer zekerheid.

4. Controleer de naam van de verkoper bij een overboeking of betaalverzoek

Betaal je de verkoper met een overboeking binnen Nederland of met een mobiel betaalverzoek (zoals een Tikkie), controleer dan goed de naam van de ontvanger voordat je de betaling goedkeurt. Wijkt de naam bij betalen af van de naam die de verkoper eerder zelf heeft opgegeven, stop dan met de aankoop; laat je niet met smoesjes van de wijs brengen. Overboekingen naar het buitenland kun je helaas nog niet goed op naam controleren. Doe dat alleen als je de verkoper persoonlijk goed kent.

5. Stuur nooit inlogcodes, pincodes of kopieën van pasjes naar de verkoper

Er is nooit een goede reden waarom een verkoper iets meer van je moet weten dan het bezorgadres voor jouw aankoop. Betaal je achteraf, laat je dan vooraf door de verkoper niet naar een valse website sturen. Op VeiligBankieren.nl lees je hoe je valse websites kunt herkennen.

Kijk ook naar deze Geldland-video over hoe het betalingsverkeer veilig wordt gehouden.